023 550 661 Vukovarska 10 F, 23000 Zadar

Potražite na našoj stranici

internisticki pregrediInterna medicina je grana medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Interna medicina se, ne bez razloga, naziva “kraljicom medicine”, jer predstavlja osnovu mnogih daljnjih subspecijalizacija odnosno grana medicine uže specijaliziranih za pojedine organe ili organske sustave kao npr. endokrinologija (bolesti žlijezda s unutranjim izlučivanjem kao što su štitnjača, nadbubrežne žlijezde, spolne žljezde i njihovi proizvodi hormoni), kardiologija (bolesti srca i krvnih žila), pulmologija (bolesti pluća i dišnih organa), nefrologija (bolesti bubrega i mokraćnog sustava), gastroenterologija (bolesti probavnih organa).

Internistički pregled je pregled kod kojeg liječnik specijalist interne medicine tijekom  razgovora uzima detaljne podatke od pacijenta uključujući prijašnje bolesti, bolesti u obitelji kao i razlog dolaska(anamneza). Potom obavlja i detaljni klinički pregled koji obuhvaća inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će liječnik utvrditi kakvo je opće stanje pacijenta, pogledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća. Sastavni dio pregleda je i mjerenje krvnog tlaka.

Po zavšenom razgovoru i pregledu u dogovoru s pacijentom odlučit će o daljnjim potrebnim pretragama ili pregledima.

Vrstan internist mora imati široki spektar bolesti kojima se bavi, ali i s druge strane osjećaj kada treba konzultirati kolegu koji je uže specijaliziran za pojedino područje. Dobar internist  i kliničar može biti u stanju prepoznati i riješiti većinu tegoba od kojih su najčešći poremećaji cirkulacije, bolesti pluća i bronha, bolesti žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bolesti srca, bolesti bubrega i urinarnog trakta, bolesti gastrointestalnog trakta (želudac, crijeva) kao i problemi s prostatom.